Hotline
+904642144141

Kira Hukuku

Anasayfa I Kira Hukuku

Kira Hukuku

Kira, her insanın ev, iş, depo, araba vs. gibi nesneleri bir sözleşmeyle belirli bir süre halinde tuttuğu nesnelerdir. İnsanlar istedikleri yerleri kiraladıklarında sözleşme imzalarlar kiraya veren kişi vazgeçmesin veya kirayı yükseltmesin diye ama bu sözleşme süresi bittikten sonra sözleşme imzalamazlarsa kiraya verenin her şekilde hakkı vardır.

Başka birilerin verme veya kirayı yükseltme hakkı vardır. Kiraya tutan kişiler yeni evlenen, yuva kurmak isteyen iş için dükkan, mağaza gibi tutan kişiler veya araba, motor kiralayan kişiler vardır. Kira tutmak için sözleşme imzalanır ve kiracı ve kiralayanın belge olması hukuken bir husus oldu mu bu belge kanıt olarak kullanılır.

Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Kira sözleşmesi kiraya veren ve kiraya alan kişiler tarafından yapılmaktadır. Kira sözleşmesinde maddeler kira süresi, kira bedeli ve genellikle kira koşulları olmak üzere birçok maddeden oluşmaktadır.

Bu sözleşmenin bitiminde her iki tarafın sözleşmeyi feshetmeyi kabul edildiyse kira süresinin bitiminden 15 gün önce karşı tarafa kiralamanın feshedilmesi için ihtar gönderilmesi gerekir. Gönderilmeyen durumda kira bir yıl daha uzatılacaktır.

Kira Artış Oranı

Kira artış oranı enflasyona bağlıdır. Enflasyon ne kadar yükselirse kira fiyatları da ona göre yükselir. Bu yıl enflasyon ocak ayı 12 aylık ortalamasına göre kira artış oranı yüzde 19,60 olmuştur.

Kira Fiyatları Şehirlere Göre

Büyük şehirler, mega şehirlere göre kira fiyatları çok artış gösterir. İstanbul gibi bir şehir ve Osmaniye gibi bir şehirde kira fiyatları aynı olmuyor İstanbul da daha pahalı Osmaniye de daha uygun oluyor.

Bunun sebebi gelişmişlik ve iş imkanının İstanbul da daha fazla olmasıdır. İstanbul da insanın çokluğu bu sorunlardan bir tanesidir ve bu sorun bütün büyükşehirlerde vardır ve hala devam etmektedir.

Kira Hukuku